فناوري وب 3 نسل جديد اينترنت است که نسبت به وب نسخه 2 تغييرات چشمگيري داشته است. ارائه يک تعريف واحد براي وب 3 کار آساني نيست؛ زيرا اين فناوري هنوز به فاز اجرا نرسيده است. به طور خلاصه ميتوان اين فناوري را جديدترين شکل اينترنت دانست.
اين فناوري به شکل مجموعهاي از استانداردها است که در فضاي وب نيز پياده سازي شده است. در نسل اول وب به مفهومي به نام تعامل پرداخته نشده بود؛ اما نسل دوم با معرفي برخي از شبکههاي اجتماعي نيز تحول عظيمي به راه انداخت.
درست زماني که تمامي مردم در اين فکر بودند که همه چيز به اوج خود رسيده است؛ نسل سوم وب يا همان وب 3 از راه رسيد.
از آن جايي که مفهوم وب 3 براي افراد زيادي ناشناخته است؛ در اين بخش از ايران متا به معرفي آن پرداختهايم.
با نگاهي به تاريخچه اينترنت به اين موضوع ميرسيم که اينترنت، به سمت هوشمندتر شدن در حال حرکت است. در ابتدا نيز دادهها به صورت ايستا در اختيار کاربران قرار ميگرفت. پس از گذشت مدت زمان کوتاهي، کاربران توانستند با آن دادهها به صورت پويا در تعامل باشند. در حال حاضر تمام اين دادهها توسط الگوريتمها براي آشنايي با وب نيز استفاده ميشود. با استفاده از وب 3 انسان و کسب و کارها همگي ميتوانند اطلاعات و کار خود را بدون واسطه با شرکاي خود در هر جاي دنيا تبادل کنند. انقلاب مهمي که توسط وب 3 شکل گرفته است؛ اين است که براي همکاري در سطح جهاني به حداقل اعتماد نياز است. اين فناوري حرکتي جديد به سوي اعتماد غيرمستقيم را آغاز کرده است. پرداختهاي لحظهاي با گردش اطلاعات و انتقال مطمئن آن از ديگر ويژگيهاي آن محسوب ميشود.
در مجموع وب 3 آمده است که دنياي غيرمتمرکز با حذف واسطه را بسازد؛ به طوري که بلاک چين قرار است تمامي ابعاد زندگي ما را تحت تاثير دهد.
با توجه به اين موضوع که بسيار زود است که در خصوص مزايا و معايب وب 3 با قاطعيت صحبت کنيم در ادامه به برخي از ويژگيهاي بارز آن اشاره ميکنيم.
حفظ مالکيت اطلاعات کاربران: درواقع کنترل کامل اطلاعات نيز در اختيار خود کاربر قرار دارد و مطابق با صلاح ديد خود ميتواند آنها را اشتراک گذاري کند.
غيرمتمرکز بودن :با حذف نهادهاي کنترل کننده اطلاعات کاربران و يا سانسور آنها وجود نخواهد داشت.
اجراي برنامهها بر روي تمام دستگاهها: در حال حاضر بسياري از برنامهها قابليت اجرا بر روي تمام سيستم عاملها را ندارند؛ وب 3 اين امکان را فراهم ميکند تا بدون توجه به نوع دستگاه قابليت اجراي سخت افزارهاي مختلف را داشته باشد.
رفع نياز کاربران: با اتصال محصولات بيشتر به اينترنت، مجموعه بزرگي از دادهها جمعآوري ميشوند. با جمعآوري آن، اطلاعات دقيقتري براي رفع نياز کابران فراهم ميشود.
برخي از افراد به اشتباه بلاک چين را پلتفرمي براي انتقال ارزهاي ديجيال ميدانند. اين درحالي است که بلاک چين يکي از تکنولوژيهاي موجود براي وب غيرمتمرکز است. با توجه به ويژگيهاي مختلف بلاک چين، اين شبکه بهترين بستر براي تبادل اطلاعات به شکل همتا به همتا نيز است.
در آخر بايد به اين موضوع اشاره داشت که درست است وب 3 به ارتقا و تکامل نرسيده است؛ اما تا اين لحظه عملکرد خوبي را به نمايش گذاشته است.
اگر به دنياي ارز ديجيتال، متاورس و NFTعلاقهمند هستيد پيشنهاد ميکنيم به وبسايت ايران متا مراجعه کنيد. در ايران متا ما اخبار روز متاورس و ارزهاي ديجيتال را مورد بررسي قرار ميدهيم همچنين از هيچ خبر جديدي در اين حوزه بياطلاع نخواهيد ماند.
NFT چيست و کاربرد آن چگونه است؟